Voetverzorging bij voetschimmel en schimmelnagel
Algemeen
Voetschimmel (tinea pedis – mycosis pedis) wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar is géén eczeem. Een op de drie mensen in Nederland heeft regelmatig last van voetschimmel. Het is niet gevaarlijk maar wel erg vervelend. Als iemand een schimmelinfectie heeft, zal die sporen vormen. De huid schilfert af, in die schilfers zitten sporen, en als je daarmee in contact komt en je huid is in een niet al te beste conditie, dan kunnen die sporen een nieuwe schimmelinfectie veroorzaken. In de huid groeit de schimmel vaak van binnen naar buiten, net als bij een heksenkring in het bos. Daarbij laat de schimmel een kapotte, geïrriteerde huid achter. Een schimmelinfectie ziet er dan ook vaak uit als een rode ronde plek, en wordt dan 'ringworm' genoemd. Voetschimmel is erg besmettelijk en kan zich ook uitbreiden naar andere delen van uw lichaam of op andere mensen om u heen. Als de huid is geïnfecteerd met een schimmel, is de kans groot dat ook de teennagels geïnfecteerd zullen raken (zie: schimmelnagels).Wat zijn de verschijnselen
Vier soorten afwijkingen kunnen het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de voeten, die al of niet in combinatie voorkomen:1/ Wittige jeukende schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes.
Vooral de ruimte tussen de 4e en 5e teen (kleine teen) is vaak aangetast.
2/ Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden.
3/ Roodheid en jeukende schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
4/ Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels (schimmelnagels).
Oorzaak
Uw huid komt dus regelmatig in aanraking met schimmels. Dat is niet erg, want een gezonde huid heeft een droge en vrij harde bovenlaag (de opperhuid, de hoornlaag) die tegen schimmels beschermt. Maar als deze bovenlaag door water of zweet zacht is geworden, kunnen schimmels de huid binnendringen. Door zwemmen, lang in bad liggen, wassen met te veel zeep of niet goed afspoelen van de zeep, maar ook door het dragen van synthetische materialen zoals sportschoenen, rubber laarzen en door te dikke sokken of te strak zittende schoenen en sokken, kan de huid zacht worden. Schimmels vermeerderen zich snel op warme en vochtige plaatsen op de huid. De meest voorkomende plaatsen om voetschimmel op te lopen zijn badkamers en kleedruimtes. De meest voorkomende manier om voetschimmel over te dragen is via huidschilfers op de grond of in handdoeken. Tijdens het op blote voeten rondlopen in gemeenschappelijke ruimtes zoals kleedkamers (in kledingwinkels), gymzalen, sportzalen, douches, sauna’s en zwembaden, maar ook in de badkamer thuis, kan voetschimmel altijd worden overgedragen. Ook huisdieren kunnen schimmels bij zich dragen en dus overdragen. Bij sommige ziekten, zoals reuma en diabetes (suikerziekte), heeft het lichaam minder afweer tegen schimmels. Deze kunnen dan dieper in de huid doordringen en infecties veroorzaken. Bij voetafwijkingen zoals doorgezakte voeten, kan de voet onvoldoende worden geventileerd, wat de kans op schimmelgroei vergroot.Wat kun je er aan doen
Algemeen richtlijnen zijn:• voorkom transpirerende voeten
• draag ieder dag schone katoenen of wollen sokken
• draag goed ventilerende schoenen (leer, linnen, sandalen)
• was uw voeten dagelijks, liefst met zo weinig mogelijk zeep omdat zeep de huid week maakt
• droog uw voeten goed af na het wassen, vooral tussen de tenen
• neem dagelijks een schone, droge handdoek om uw voeten mee af te drogen
• verwijder badmatjes e.d. uit de badkamer of verwissel deze dagelijks
• gebruik geen houten en kurken vlonders in douches omdat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen
• reinig de vloer van de badkamer dagelijks
• loop niet op blote voeten als u gebruik maakt van gemeenschappelijke ruimtes
• doe uw schoenen zo vaak mogelijk uit, draag thuis andere schoenen dan buitenshuis
• laat na het sporten uw sportschoenen goed drogen, haal evt. losse zooltjes uit uw schoenen
• controleer uw schoenen van binnen op vochtplekken en behandel zo nodig met een schimmeldodend poeder/ spray van 'Samenwerkendepedicures'.
De schimmelinfectie gaat niet uit zichzelf weg en moet behandeld worden. Als pedicure kan ik u persoonlijk adviseren hoe u voetschimmel kunt bestrijden en op den duur voorkomen. In mijn praktijk gebruik ik producten van ‘Samenwerkende pedicures’. Deze zijn zeer effectief en toch betaalbaar. Als een behandeling niet effectief is moeten mogelijk ook de schoenen behandeld worden. Als meerdere familieleden voetschimmel hebben is het noodzakelijk dat iedereen gelijktijdig behandeld wordt om kruisbesmetting te voorkomen. Nadat de klachten zijn verdwenen, moet u nog minstens één week door blijven behandelen, anders komt de voetschimmel weer terug. Bij een hardnekkige vorm van schimmel, zeker als een of meerdere nagels zijn aangedaan, kan het nodig zijn om gedurende zes tot negen maanden dagelijks te blijven behandelen met een mycosetinctuur.
Schimmelnagels
In Nederland hebben enkele honderdduizenden mensen last van schimmelnagels, ook wel onychomycose genoemd. Als een nagel door een schimmel is aangetast wordt deze brokkelig, bobbelig en dikker (vandaar de benaming kalknagel). In eerste instantie wordt de nagel geelwit van kleur. In een later stadium kan de nagel los gaan laten wat erg pijnlijk kan zijn. De behandeling is moeilijker dan bij gewone voetschimmel. De nagel moet weer in een goede conditie gebracht worden. Hiervoor moet de nagel door frezen weer dun en door een goede tinctuur weer hard worden gemaakt. Ik behandel mijn patiënten met een effectief product van ‘Samenwerkendepedicures’.Herinfectie
Tot slot is er ook nog verschil in individuele gevoeligheid voor schimmelinfecties. Het lijkt zo te zijn dat de ene persoon bevattelijker is voor schimmelinfecties dan de andere. Dit uit zich in het feit dat onder dezelfde omstandigheden lang niet iedereen voetschimmel oploopt. Ook zal per individu de behandeling meer of minder goed kunnen aanslaan en infecties al of niet de neiging hebben om terug te komen en chronisch te worden. Dit betekent dan ook dat iemand die van een voetschimmel is genezen, een kans heeft op herinfectie. Maar met het opvolgen van de richtlijnen zoals hierboven vermeld is genezing wel degelijk mogelijk!